Wat zijn de bestaande Access strategieën en hoe kunnen ze worden gebruikt?

Ontdek alle Access strategieën die beschikbaar zijn op Izix en hun functionaliteit.

De beschikbaarheid van deze functie hangt af van uw abonnementsplan en uw rol.

Definitie: Een toegangsstrategie is een specifiek type planning waarmee de gebruiker rechtmatig toegang krijgt tot de parkeerplaats. Gebruikers kunnen alleen de strategieën gebruiken die voor hen zijn toegestaan door hun organisatie (een manager moet bijvoorbeeld altijd een beveiligde parkeerplaats hebben in tegenstelling tot een werknemer die zijn parkeerplaats handmatig moet reserveren).

Inhoud
  1. Waarom zou ik verschillende toegangsstrategieën gebruiken?
  2. Beschikbare toegangsstrategieën
  3. Toegangsstrategieën en Groep van plaatsen
  4. Kosten vereiste toegang
  5. Handhaving toegangsvolgorde (ASE) en No re-entry

1. Waarom zou ik verschillende Toegangsstrategieën gebruiken?

Elke toegangsstrategie heeft een andere invloed op de tijd dat de gebruiker toegang heeft tot de parkeerplaats, op de bezetting van de parkeerplaats en op de duur van de toegang. Het doel is om de toegang tot de parkeerplaats te reguleren voor gebruikers met verschillende behoeften. Door verschillende Toegangsstrategieën te gebruiken, kunt u als organisatie de toegang tot uw parking differentiëren en reguleren op basis van uw behoeften.

2. Beschikbare toegangsstrategieën

Binnen Izix zijn er verschillende toegangsstrategieën die kunnen worden ingesteld naargelang van het gedefinieerde parkeerbeleid. Zij houden rekening met de prioriteit, de capaciteit om vooruit te plannen, de acties die de gebruiker moet ondernemen, enz.. De belangrijkste toegangsstrategieën zijn:

• Preferentieel (PREF): Automatische reservering van parkeerplaatsen voor de komende 90 dagen (elke dag vernieuwd). Dit wordt het best gebruikt voor gebruikers die altijd een gegarandeerde parkeerplaats moeten hebben (bijv. managers). De gebruiker moet de reservering vrijgeven als hij deze niet van plan is te gebruiken.
  • Boeken (BOOK): De gebruiker reserveert handmatig een parkeerplaats van tevoren. De planningsperiode kan door de beheerder worden gedefinieerd (bijv. vanaf een week van tevoren). Er kan niet worden geboekt als er geen plekken beschikbaar zijn. Deze toegangsstrategie wordt aanbevolen voor hybride werkomgevingen en beperkte beschikbaarheid van plekken.
  • Wie het eerst komt, het eerst maalt (FCFS): Toegang afhankelijk van beschikbaarheid bij aankomst aan de poort. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Dit wordt aanbevolen voor parkeerplaatsen met beperkte beschikbaarheid en zonder planningsvereiste.
  • On-the-Fly-Booking (OTFB): De boeking kan niet vooraf worden gemaakt, maar op het moment dat je bij de gate bent, zolang er beschikbaarheid is. In tegenstelling tot FCFS moet er een einddatum/-tijd worden aangegeven. Dit wordt aanbevolen voor parkeerplaatsen waar kortere sessies nodig kunnen zijn en wanneer dezelfde parkeerplaats ook toegang biedt voor reserveringen om ongebruikte parkeerplaatsen te vermijden.
  • Gratis toegang: Vrije toegang wordt niet meegerekend voor de bezetting van de parkeerplaats. Dit is alleen bedoeld voor passerende gebruikers (bijv. leveringen) of voor noodgevallen om altijd toegang te garanderen zonder een parkeerplaats te blokkeren.

Pro-tip: Als gebruikers een gegarandeerde parkeerplaats moeten hebben op een bepaalde dag van de week in plaats van handmatig te reserveren op andere dagen, kun je deze toegang regelen via het schema van een Toegangsbeleid. Maak bijvoorbeeld een toegangsbeleid met PREF-toegang en stel het schema alleen in voor vrijdag. Maak vervolgens een apart Toegangsbeleid door gebruik te maken van BOOK-toegang voor maandag-donderdag. Dit garandeert een parkeerplaats voor elke vrijdag voor de toegewezen gebruikers en stelt hen in staat om een parkeerplaats te reserveren voor maandag-donderdag.

Belangrijkste functionaliteiten (gebruikers):

Naam Preferentiële Reservatie Wie het eerst komt, het eerst maalt "On-the-fly" Reservatie Vrije toegang
Gegarandeerde parkeerplaats 🔶
Kosten verplichte optie  ❌  ❌
Specificatie annulering  - Kan worden vrijgegeven door gebruiker en admin voordat het begint (web).
- Kan niet worden vrijgegeven op de app.
- Kan niet worden vrijgegeven als het aan de gang is
- Kan worden geannuleerd door gebruiker (web & app) en admin (web) voordat het begint
- Kan worden geannuleerd door admin wanneer het aan de gang is (web)
- Kan worden beëindigd door admin  - Kan worden beëindigd door admin  N.V.T.
App toegang  ✅ (geen vrijgave)
Geen hernieuwde toegang (automatisch sluiten) N.V.T.  ❌ N.V.T.
Handhaving toegangsvolgorde (ASE)   ❌

Andere toegangsstrategieën:

• Voertuig Preferentiële (VEHI PREF): Tijdelijke toegang op basis van reservering door de beheerder. Hoewel bezoekers profielen hebben op Izix, worden ze niet beschouwd als gebruikers. Ze hebben geen toegang tot de Izix-toepassing en kunnen ook geen eigen boekingen beheren.
  • Voertuig Reservatie (VEHI BOOK): Gegarandeerde parkeerplaats en toegang tot de parkeerplaats die aan het voertuig is toegewezen en niet gerelateerd is aan de gebruiker die de auto bestuurt. Alleen geschikt voor ANPR-toegang.
  • Bezoeker: Gegarandeerde parkeerplaats en toegang tot de parkeerplaats die aan het voertuig is toegewezen en mogelijkheid voor een gebruiker om het voertuig te reserveren om toegang te krijgen via ANPR en Izix app.

Belangrijkste functionaliteiten (andere):

Naam Voertuig PREF Voertuig BOOK Bezoeker
Gegarandeerde parkeerplaats 🔶
Kosten verplichte optie 🔶 (bezoekersportaal)
Specificatie annulering  - Alleen door admin (web) - Door gebruiker & admin (web)  - Alleen door admin
App toegang
Geen hernieuwde toegang (automatisch sluiten)
Handhaving toegangsvolgorde (ASE)

3. Toegangsstrategieën en Groep van plaatsen

Een toegangsrecht, dat in feite een gebruikswijze van het parkeren is, is gekoppeld aan een groep plaatsen. Standaard bestaat een parkeerterrein uit één groep plaatsen. Een admin heeft de mogelijkheid deze op te splitsen in subgroepen die vervolgens aan een toegangsdienst worden gekoppeld.

Voorbeeld: Een Toegangsbeleid “Managers” is aangemaakt voor managers en toegewezen aan 4 gebruikers. Dit Toegangsbeleid voorziet in het gebruik van de voorkeursstrategie en is gekoppeld aan de groep met plek #1 met 5 parkeerplaatsen. Een andere groep met plaatsen #2 met 10 parkeerplaatsen is bedoeld voor medewerkers en bezoekers die geen manager zijn. Er worden twee toegangspolicies aangemaakt, een met de toegangsstrategie voor bezoekers en een toegangsstrategie met FCFS voor de werknemers. Er zijn 10 werknemers en 5 bezoekers op een specifieke datum.

Resultaat: Preferentiële toegang betekent dat een parkeerplaats altijd voor 4 gebruikers wordt gereserveerd. Groep #1 met 5 parkeerplaatsen zal daarom volledig geblokkeerd zijn. Plekkengroep #2 moet plaats bieden aan twee soorten gebruikers: bezoekers en werknemers met EKEM-toegang. Als er op een bepaalde dag 5 boekingen zijn voor bezoekers, blijven er slechts 5 parkeerplaatsen over voor de BHV-toegang. Zodra de 6e werknemer arriveert, zal deze geen toegang meer hebben tot de parkeerplaats vanwege een volledige bezetting. Ondanks het feit dat er één vrije plek is op de groep van plek #1, kan de werknemer er niet in. Dit komt omdat het toegangsbeleid waaraan ze zijn toegewezen, alleen is gekoppeld aan de groep met plekken #2.

Als je al specifieke toegangsstrategie gebruikt (bijv. FCFS) maar je wilt een nieuwe toevoegen (bijv. boeking), neem dan contact op met je CSM. De ondersteuning van een CSM wordt aanbevolen vanwege de impact op parkeerplekgroepen en dergelijke.

4. Kosten vereiste toegang

Sommige van deze toegangsrechten kunnen worden geconfigureerd als "toegangsrechten" waarvoor kosten moeten worden betaald" : Reservatie, "wie het eerst komt, het eerst maalt" en "on-the-fly"-reservatie. Dit betekent dat gebruikers met dit soort toegangsrechten de kredieten die ze hebben gekregen om gebruik te maken van een parking, zullen moeten uitgeven. Het gebruik van de parking zal dan leiden tot een vermindering van het aantal kredieten dat de gebruiker aan het begin van de maand heeft ontvangen. (Dit aantal krediet hangt af van de gedefinieerde budgetprofielen en de vermindering is evenredig met de door de admin gedefinieerde kosten van de toegang).

Zie relevante artikelen voor meer informatie:

5. Handhaving toegangsvolgorde (ASE) en geen herbetreding (no re-entry)

Geen herbetreding verwijst naar het automatisch sluiten van de reservering bij het verlaten van de parkeerplaats. Deze functie maakt real-time bewaking van de bezetting van uw parkeerfaciliteit mogelijk en helpt verspilling van ongebruikte parkeermiddelen te voorkomen. De functie voor automatisch sluiten werkt de bezetting bij zodra de gebruiker vertrekt, waardoor er parkeerplaatsen vrijkomen voor nieuwe gebruikers die de vrijgekomen plekken kunnen gebruiken zonder extra handmatige stappen.

Lees hier meer over de functionaliteit.

Handhaving toegangsvolgorde (Access Sequence Enforcement, ASE) is de validatie dat u een hek niet opnieuw kunt openen voor dezelfde richting als u het parkeerterrein al bent in- of uitgegaan en is niet gerelateerd aan de regel dat u niet opnieuw mag binnenrijden. Voorbeeld: De gebruiker is de parkeerplaats binnengekomen via de IN-poort en parkeert binnen de parkeerplaats. Hij gebruikt nu de app om de IN-poort weer te openen om iemand anders binnen te laten. Dit is niet mogelijk als ASE is ingeschakeld.

Lees hier meer over de functionaliteit.